Ben jij van plan om als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op wat daar allemaal bij komt kijken. Als beginnend ondernemer komt er namelijk enorm veel regelwerk op je af. Om je goed op weg te helpen zetten wij hier de meest belangrijke zaken voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp om jezelf en het bedrijf te behoeden voor onvoorziene kosten bij schade. Zo maak jij een vliegende start met je nieuwe onderneming!
1. Sluit de juiste verzekeringen af
Het ondernemerschap brengt de nodige financiële risico’s met zich mee. Daarom is het slim om jezelf goed te verzekeren, bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van een verzekeringsmaatschappij als Unive. Hiermee ben je verzekerd tegen schade wanneer jij of één van de werknemers iets kapot maakt tijdens de werkzaamheden van jouw bedrijf en jij hier aansprakelijk voor wordt gesteld. Ook kunnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering heel handig zijn. Lees de polisvoorwaarden van de verzekeraar altijd goed door, zodat je weet wat er onder de dekking valt.
2. Regel je zakelijke inschrijvingen
De eerste stap die je als ondernemer in Nederland moet zetten om je bedrijf officieel te starten is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een KVK inschrijving is wettelijk verplicht om zaken te mogen doen. Zodra de registratie van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is verwerkt, worden de gegevens van jouw onderneming automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer waarmee je de belastingzaken voor de onderneming kunt regelen.
3. Bedenk een gave bedrijfsnaam
Tijdens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je meteen een de naam van jouw bedrijf opgeven. Bedenk dus een goede bedrijfsnaam die makkelijk te onthouden is. Controleer ook meteen of de domeinnaam nog beschikbaar is, zodat je de website alvast kunt registreren. Vergeet ook niet om alle relevante social media-accounts aan te maken, zodat jouw bedrijfsnaam overal vaststaat.
4. Schrijf je doelen op in een ondernemingsplan
Wat ook ontzettend handig is om te doen, is het schrijven van een ondernemingsplan. Met dit plan creëer je een duidelijk overzicht van het bedrijf waarin je alle doelen, investeringen en ideale klanten in kaart brengt. Daarnaast maak je een inschatting van de omzet die je ieder jaar wil halen. Om zakelijke subsidies of een bedrijfskrediet aan te vragen heb je vaak ook een bedrijfsplan nodig, dus het is aan te raden om deze af te hebben zodra je begint met jouw bedrijf.