Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen een eigen bedrijf begint. En waarom niet? Nu het internet het gemakkelijker dan ooit maakt om je producten en diensten voor een wereldwijd publiek te krijgen, is er geen reden om het ondernemerschap niet te proberen. Maar zoals met alles in het leven is het starten van een eigen bedrijf niet zonder uitdagingen. Daarom hebben we deze lijst samengesteld met de vijf beste tips voor nieuwe ondernemers. Door deze tips op te volgen, ben je goed op weg om je zakelijke dromen waar te maken.

1. Zorg voor de juiste basis

Als je erover denkt om je eigen bedrijf te beginnen, zijn er een paar dingen die je moet doen om je op te stellen voor succes. Zo is het van groot belang dat je de basis van je onderneming op orde hebt. Dit betekent dingen doen als marktonderzoek en kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers (hier later meer over). Zorg er ook voor dat je een duidelijk inzicht hebt in je financiële situatie. Dit houdt in dat je weet hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te starten en hoe je het gaat financieren. En wat dacht je van een ondernemingsplan? Dit zal je helpen je doelen en strategieën om ze te bereiken in kaart te brengen. Maak zoveel mogelijk gebruik van je netwerk van adviseurs en andere ondernemers. Deze mensen kunnen je waardevolle inzichten en begeleiding bieden bij de uitdagingen van het starten van een bedrijf. En last but not least (voor alleen al de basis): wees bereid hard te werken. Een bedrijf beginnen is geen gemakkelijke opgave, dus wees bereid er de nodige tijd en moeite in te steken om het tot een succes te maken.

Is een aansprakelijkheidsverzekering écht nodig?

Als je zelfstandige bent, kan het voelen alsof er een miljoen dingen zijn om over na te denken – en een van die dingen is een verzekering. Of het nu gaat om aansprakelijkheidsverzekeringen, ziektekostenverzekeringen of eigendomsverzekeringen, er lijkt altijd wel een andere polis aan de stapel toe te voegen. En als er weinig geld is, kan het verleidelijk zijn om te besparen door verzekeringen helemaal over te slaan. Maar is dat echt een goed idee? Voor de meeste zelfstandigen is het antwoord nee. Hoewel de kosten van de premies geldverspilling kunnen lijken, is de realiteit dat een verzekering belangrijke bescherming biedt bij een ongeluk of letsel. Zelfstandigen lopen net zoveel kans als ieder ander om met een rechtszaak te maken te krijgen of een claim op hun polis in te dienen, en de kosten daarvan zonder verzekering kunnen enorm zijn. Bovendien zullen veel opdrachtgevers alleen werken met aannemers die een aansprakelijkheidsverzekering hebben, dus het overslaan van dekking kan je zakelijke kansen beperken. Door te investeren in een goede polis kun je jezelf, je bedrijf en je resultaat beschermen.

2. Kies het juiste uurtarief

De eerste stap bij het kiezen van het juiste uurtarief is begrijpen wat je waard bent. Overweeg je vaardigheden, ervaring en opleiding, en onderzoek de gangbare tarieven voor soortgelijke diensten in je omgeving. Als je eenmaal een goed begrip hebt van wat je in rekening zou moeten brengen, is het tijd om je tarieven te gaan bepalen. Als je net begint, is het belangrijk om te onthouden dat je niet het laagste tarief hoeft te vragen om klanten aan te trekken. In feite kan het aanbieden van een lager dan gemiddeld tarief vaak de indruk wekken dat je diensten niet zo waardevol zijn als die van je concurrenten. Richt je in plaats daarvan op het aanbieden van een eerlijke prijs die de kwaliteit van je werk weerspiegelt. Met tijd en ervaring kun je je tarieven geleidelijk verhogen naarmate je een reputatie voor jezelf opbouwt.

3. Durf fouten te maken

Fouten maken is essentieel voor succes. Dat klinkt misschien contra-intuïtief, maar het is waar. Elke succesvolle ondernemer heeft ontelbare keren gefaald. Het verschil is dat ze van hun mislukkingen hebben geleerd en ze hebben gebruikt als springplank naar succes. Ze begrijpen dat fouten maken een essentieel onderdeel is van het leerproces. Ze weten ook dat hoe je op je mislukkingen reageert datgene is wat echt telt. Dus als je bang bent om te falen, bedenk dan dat de meest succesvolle mensen degenen zijn die fouten hebben durven maken en daarvan hebben geleerd. Omarm je innerlijke waaghals en wees niet bang om risico’s te nemen. Je weet nooit waar ze toe kunnen leiden.

4. Investeer in je bedrijf en in jezelf

Als het om ondernemen gaat, is een van de slimste dingen die je kunt doen investeren in jezelf en je bedrijf. Het lijkt in eerste instantie misschien een onnodige uitgave, maar geloof me, het betaalt zich uiteindelijk altijd terug. Door te investeren in zaken als trainingen, cursussen en zelfs door te investeren in je eigen gemoedstoestand, maak je niet alleen jezelf deskundiger en bekwamer, maar laat je potentiële klanten ook zien dat je serieus bent over wat je doet. In de huidige concurrerende markt kan dat het verschil maken. Dus als je je bedrijf een impuls wilt geven, wees dan niet bang om wat geld te investeren in jezelf en je bedrijf. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.

5. Besteed sommige zaken (waar mogelijk) uit

Als je voor het eerst een bedrijf begint, kan het verleidelijk zijn om te proberen alles zelf te doen. Je wilt immers de kosten laag houden en volledige controle hebben over elk aspect van je bedrijf. Maar naarmate je bedrijf groeit, wordt het steeds moeilijker om met alle verschillende ballen te jongleren. Op een gegeven moment moet je toegeven dat je niet alles kunt doen en een deel van het werk gaan delegeren. Dit is waar outsourcing om de hoek komt kijken. Door externe hulp in te huren voor taken als boekhouding, administratie en marketing, maak je tijd vrij om je te richten op de kernaspecten van je bedrijf. Niet alleen dat, maar je kunt ook een pool van deskundigen aanboren die een hoger niveau van dienstverlening kunnen bieden dan je ooit alleen zou kunnen hopen te bereiken. Dus als je je overweldigd voelt door de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf, wees dan niet bang om een deel van het werk uit te besteden. Het kan de beste beslissing zijn die je ooit hebt genomen.

That’s it – de vijf beste tips voor nieuwe ondernemers. Door deze tips op te volgen, ben je goed op weg om een succesvol bedrijf op te zetten. Vergeet alleen niet om altijd gefocust te blijven en je dromen nooit op te geven. Veel succes!